Vizes vb, versenysorozatok

Nem rég ért véget Magyarországon a vizes világbajnokság. Szerencsére a mi magyar versenyzőink is rengeteg szép helyezéssel végeztek. A televíziós közvetítéseken csillogtak a nyakukban az arany, ezüst és bronz érmek. Azt mondják ez a látvány sok kis gyereket is sportolásra buzdíthat. Látva a sok népszerű, sikeres versenyzőt, kedvet kapnak kipróbálni különböző sportokat. Megkérik szüleiket, hogy akár egyesületbe is irassák be őket, mert ők egyből a vb-re vagy az olimpiára szeretnének felkészülni.

Sok szülő örül is a kezdeti lelkesedésnek, azonban több sportnál is nagy költségek merülhetnek fel. Az egyesületi tagsági díj, a felszerelések beszerzése, és persze ugyanolyan márkás nadrág kell a gyermeknek, mint a csapattársaknak van.

A következő, sok energiát igénylő és a napi rutin részévé váló feladat, a gyerekek sportéletében, ha versenyszerűen folytatják, hogy bizony el kell őket juttatni az edzésre, versenyekre. A szülők optimális esetben saját autóval tudják a gyerkőcöket edzésre vinni. Ezek általában valamelyik városi iskolának a tornatermében vannak vagy a helyi uszodában például. Versenyszerű sportolásnál általában heti minimum 4-5 edzést szoktak tartani. A jó csapatok több versenysorozaton is részt vesznek, sokszor távoli vidéki városokba utazva. A nagyobb egyesületeknél nem szokott gond lenni azzal, hogy külön buszt béreljenek ilyen alkalmakra vagy saját kisbusszal szállítsák a csapatot. Minél eredményesebb a csapat, annál tovább jutnak a tornákon és annál több meccsre kell menni.

Anno engem is rendszeresen vitt édesapám az edzésekre. Jó dolgom volt, mert kocsival mentünk. Apa azonban annyira már nem mindig örült, mert a városi forgalomban araszolás nagyon igénybe vette az autót. Kétségebe nem esett sose, mert rendesen karban tartotta az autónkat. Rendszeresen ellenőrizte a kocsit, égnek a lámpák, megfelelő e az olajnyomás stb. A kenőolaj minőségével szemben például mindig nagyon kritikus volt.

Ma már saját autóval, viszont legtöbbször csak szurkolóként járok ilyen sporteseményekre. Hajlandó vagyok több száz kilométert is megtenni, ha a kedvenc kosárcsapatom éppen az ország másik felében játszik. A génekkel örökölhettem azt, hogy nagyon odafigyelek az autóm állapotára. Nagy baj lenne ugyanis, ha egyszer egy lerobbanás miatt nem jutnék el egy meccsre. Azonban kezdő autósként először nem értettem az ilyen dolgokhoz. A szerelőtől például tanácsot kértem, hogy milyen váltóolajat kellene használnom. Ő azt mondta, hogy ezen ne aggódjak túl sokat, mert abban a szervizben már évtizedek óta egy megbízható gyártótól származó, jól bevált, népszerű márkájú váltóolajat használnak.

Azóta is ugyanabba a szervizbe járok, legyen szó akármilyen olajcseréről vagy javítani valóról. Mindig el is jutottam a meccsekre szerencsésen. Most egy vidéki versenysorozaton követem a kedvenc csapatomat. Sokszor nyernek, kedvet is kaptam újra a kosarazáshoz. A vizes vb-t nézve pedig az úszáshoz, szerencsémre a közelben van egy uszoda. Úgy érzem, versenyeken már nem fogok indulni, ahhoz túl későn kezdtem el úszni, viszont, ha lesz gyerekem, már kiskorától kezdve vinni fogom úszás edzésekre, majd ha tetszeni fog neki, akkor versenyekre is. Fontos, ha már komolyan eddz, akkor sikerélménye is legyen majd, legalább egy-két versenysorozatot csináljon végig minden évben.