Lecsófőző bonyodalom

A kerületünkben minden nyáron megrendezésre kerül egy lecsófőző versenysorozattal egybekötött minifesztivál. Az elmúlt években sóvárogva bandukoltunk a lelkes főzőcsapatok bográcsai és kempingsütői körül, a jobbnál jobb illatok kereszttüzében csorgatva a nyálunkat. Amíg az ételek készülnek, a közelben lévő színpadon különféle helyi táncegyüttesek és zenekarok szórakoztatják a nagyérdeműt, úgyhogy még akkor is érdemes ellátogatni a rendezvényre, ha a főzőversenyen nem veszünk részt. Az eredményhirdetésre kora délután kerül sor, amikor is a zsűri végigkóstolja az elkészült alkotásokat. A három legjobbnak ítélt csapat ezután egy főzéssel kapcsolatos kvízen vesz részt. A nyertes főzőbrigád egy igen neves étterembe szóló vacsorakupont nyer.

Idén barátaimmal elhatároztuk, hogy ezúttal közösen benevezünk a lecsófőző versenyre. Nem titkolt szándékunk volt a lehető legjobban lenyűgözni a zsűrit, ezért úgy döntöttünk, az alap lecsóreceptet megspékeljük pár plusz hozzávalóval, mivel már rengeteg féle különleges lecsóreceptről hallottunk. A tavalyi versenyen sem a legszimplábban elkészített fogások végeztek dobogós helyen. Ezért a minifesztivál napját a barátaimmal egy bevásárlással kezdtük, ahol a szokásos paprikán, paradicsomon, hagymán és tojáson kívül chilipaprika, rizs, császárszalonna és padlizsán is került a kosárba. Az egyik barátnőm megtudta, hogy szomszédja kertjében használatlanul fekvő gázpalack eladó, így miután azt megvette, ő biztosította a főzéshez a praktikus, hordozható kemping gázfőzőjét az újonnan beszerzett kisméretű gázpalackkal.  Ezt a gázfőzőt már volt szerencsénk több alkalommal kipróbálni, amikor a Dunaparton kempingeztünk, vagy amikor bográcsozós kerti partit rendeztünk otthon.

A rendezvény helyszínére érve kényelmes székekkel körülvett, takaros asztalkákkal vártak minket a szervezők. Vidám gyerekzsivaj és vérpezsdítő népzene dallamai vettek körül. Kiválasztottunk egy még üres szimpatikus asztalt és letelepedtünk az alapanyagainkkal és a gázfőzőnkkel. Sok versenyző már nyakig benne volt a főzési folyamatban. Minden oldalról szállingózott a finom lecsóillat. Volt, aki szintén kemping gázfőzőt használt, mások tűzifát gyújtottak meg a bogrács alatt. Felosztottuk a munkát, elkezdtük felvágni a zöldségeket, a szalonnát, kimérni a hozzávalókat. Utasítást adtunk a barátnőnknek, hogy kapcsolja be a gázfőzőt. Nagyjából öt percnyi sikertelen próbálkozás után azonban elkeseredetten közölte, hogy kifogyott a gáz a palackból. Jaj, ne, mihez kezdjünk most? Annyira vártuk már ezt a napot, hogy bizonyíthassuk gasztronómiai tudásunkat, már minden alapanyag tűkön ülve várja, hogy a forró olajba kerüljön, de ennek most mind egyszerre vége! Végső elkeseredésemben felkerestem az egyik szervezőt, hogy tanácsot kérjünk tőle, vagy esetleg van-e a környéken gázpalack eladó kapcsán. A kedves középkorú hölgy egyből nagyszerű ötlettel állt elő, ami visszaadta a reményünket. A hölgy ugyanis kiváló tapasztalatokkal rendelkezik az egyik gázpalackfutár cégről, akikkel http://gazpalackfutar.com/ oldalon lehet kapcsolatba lépni. A szervező állítása szerint rendkívül gyorsan szállítják házhoz a termékeket. A honlapot megnyitva egyből rengetegféle eladó gázpalack fogadott, a barátnőm segítségével pillanatok alatt kiválasztottuk és meg is rendeltük a helyszínre a számunkra megfelelő darabot. A futár valóban rövid időn belül oda is szállította a palackot a megbeszélt időpontra és azonnal be is üzemelte. Hatalmas kő esett le a vállunkról, most már biztonsággal, nyugodtan folytathattuk tovább a főzést.

 

Az ételünknek sikerült bekerülni a három legjobb közé. A kvízt ugyan nem nyertük meg, de a lecsónk sikerén felbuzdulva további kerti főzéseket tervezünk, amihez most már tudjuk, hogy szükség esetén hol találunk mindig eladó gázpalackot.