Családi verseny és napelem pályázat családoknak

El akarjátok képzelni a családomat? Hát, legegyszerűbben úgy tudnám felvázolni, hogy olyanok vagyunk Weasleyék. Na, szerencsére nem a vörös hajunkban hasonlítunk rájuk, hanem a család méreteiben. Mindenhol legalább három gyerek, szerteszéjjel ágazó családfa. Van, akinek egy unkatesója nincs, nekem a két szülőm testvéreink keresztül van vagy 21. Szépen sorba lehetne állítani minket, mint az orgonasípokat: a legkisebb ugyan még állni sem tud, de mellékes.

Minden évben rendezünk egy nagy családi összejövetelt egy panzióban, eszem-iszom és családi akadályverseny. Vannak ügyességi, gyorsasági, és logikai játékok, de minden évben újítunk valamit. Ezt a játékot kivétel nélkül mindenki imádja.

Persze ilyenkor jut idő a régen látott családtagokkal a beszélgetésre. Apám az öccsével diskurált a sarokban, akik megpályáztak valami napelemes kiírást. Napelem pályázat családoknak? Csodálkozott apám. Az ő tapasztalata szerint az ilyen pályázatokat mindig társasházak nyerik meg…

Igen, ez talán valóban jellemző, de ez a napelem pályázat családoknak is van hirdetve, magánszemélyeknek, és a keretösszegnek maximum a felét nyerhetik el pályázati úton társasházak, a maradék a lakosság részére van fenntartva.

Miután Robi elmondta, hogy nem is kimondottan napelem pályázatról van szó, vagyis hogy nem erre az egy beruházásra korlátozódik, már apámat is érdekelni kezdte az ügy. Robi átküldte neki a weboldalt, ahol az infókat találta, de azért el is mesélte, hogy ez igazából egy energiahatékonyságról szóló történet, és így felvehető a hitel ablakcserére, hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre is.

A cél az, hogy a lakossági háztartások energiafelhasználása minél alacsonyabb legyen.

Időközben apám megnyitotta a telefonján a weboldalt, és rengeteg számára új információt talált rajta a napelemekről és erről a rendszerről, pedig azt hitte, már sokat tud róla. Megtudta, hogy egy ilyen beruházás 8-10 év alatt megtérül, és (mint szinte mindennek) az alapja a minőségi alapanyagok és a gondos tervezés.

A honlap részletesen beszámol arról is, hogy helyszíni felméréskor mit vesznek figyelembe. Ha ugyanis az ingatlan fizikai adottságai nem megfelelőek, akkor nem lesz gazdaságos a rendszer, pedig mindenki nullás villanyszámlát szeretne.

És mit kell tudnia a háznak? Fontos, hogy a tetőnek el kell bírnia a rendszert, a tartószerkezetet és a paneleket, a tájolás és a dőlésszög is kiemelkedő szerepet játszik. És emellett az árnyékoló objektumokra is figyelni kell, ha túl sok van ugyanis, az nagyban befolyásolja a panelek teljesítményét.

Még két fontos infót tudtunk meg: egyrészt, hogy a rendszert mindig érdemes bővíthetőre tervezni, hiszen nem tudhatjuk, hogyan változik a háztartás energiaigénye a jövőben – legyen szó légkondiról vagy elektromos fűtésről. A másik pedig: megtudtuk, mi az az inverter és hogy mire való. Az inverter igazából az egész rendszer szíve, és ezzel együtt a legdrágább darabja. A feladata pedig az, hogy a panelek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, hiszen a háztartásnak arra van szüksége.

Itt sajnos, „sajnos” apáék eszmecseréjét félbeszakította a kezdődő verseny, de láttam az arcukon, hogy már együtt tervezgetik a napelemes beruházásukat.