A TV előtt ülés, és mérkőzésnézés is sport, nem?

Én hivatásos szurkoló vagyok, ez az én sportom. Imádom a focit, a kézilabdát és a forma 1-et. Alig lehet leszakítani a tévéről, amikor egy-egy izgalmas mérkőzést sugároznak valamelyik adón. De egyébként is szeretem nézni, legyen szó kisebb meccsről, vagy csak az időmérőről. Egyébként a meccsek során sokat szoktam tanulni, hiszen a kommentátorok mindig érdekes dolgokat mondanak. De van, amit nem is kell elmondani, úgyis megtanulom. Például a forma 1 tanított meg arra, hogy mennyire fontosak a jó állapotban lévő gumik.

Körülbelül négy éve van autóm, amit használtan vásároltam egy ismerősömtől. Tavaly ősszel jöttem rá, hogy új téli gumira lenne szükségem. A forma 1-es futamok során is milyen gyakran cserélik a kerekeket, nem? Minimum egyszer, de van, hogy kétszer is. Az új gumival pedig jobban tapadnak az aszfalthoz. Na, nem mintha én versenyezni szeretnék, de a tapadás, és a rövid féktáv nagyon fontos tud lenni bizonyos helyzetekben.

Na de mivel viszonylag új sofőr vagyok/voltam tavaly ilyenkor, még soha nem vásároltam téli gumikat. Gondolom rájöttetek már arra, hogy szeretek egyszerűen és lustán túl esni a dolgokon. Semmi kedven nem volt üzletbe vagy autószerelőhöz menni a témával kapcsolatosan, főleg mert nem nagyon szeretek beszélgetni idegenekkel. Szóval adtam egy esélyt az internetnek és beírtam azt, hogy téli gumi akció. Persze azonnal feldobott a kereső egy halom hirdetést, de azokat elvből soha nem nyitom meg, mindig tovább görgetek. És akkor rá is találtam egy szuper gumidiszkontra. Azért mondom, hogy szuper, mert mindent megtanultam, amit a gumiabroncsokról tudni kell. Természetesen beletelt néhány percbe, amíg elolvastam az összes tájékoztatást, de tényleg nagyon tetszett, hogy ezeket megosztják az emberekkel.

Többek között azt is megtanultam, hogy honnan lehet tudni, hogy valóban új gumira van szükség. A gumi recéinek kopottságát kell megnézni, és lemérni, hogy mennyire mély még a barázda. Azt írják, hogy a szabvány 1,6 milliméter, de ők már a 4 milliméternél ajánlják a cserét. Megmértem és szörnyülködtem. Nem is merem leírni, annyival a szabvány alatt volt. Nem is értem, hogy hogy nem szólt nekem senki még, hogy milyen rettenetes állapotban vannak a téli gumiim. Amikor vásároltam az autót nyár volt és az autószerelő, akit megkértem, hogy nézzen rá, csak azokat a nyári gumikat látta, tehát őt nem hibáztatom. De mi van azzal a másik két autószerelővel, akikhez az elmúlt három télen vittem az autót, hogy szereljék fel a téli gumiabroncsokat. Nem értem.

Szóval rájöttem, hogy nagy baj van és nekem sürgősen lépnem kell, mert így semmiképp sem mehet tovább. Végig futottan az oldalon szereplő kínálatot, főként az árakat néztem első körben és úgy láttam, hogy abszolút jó árakkal kínálják a gumikat, tehát vásárolhatok tőlük. Ekkor gyorsan visszaléptem az tájékoztatáshoz, még egyszer, figyelmesebben átböngésztem, hogy nehogy valamit rosszul válasszak, aztán sikerült rendelnem négy új téli gumiabroncsot, ami megfelelő az én autómra. Elég cool volt az egész, mert a saját telephelyükre rendelhettem a négy gumit, ahova elgurultam egyik nap és ott fel is rakták nekem az autóra az új abroncsokat. És tudjátok mit? Elképesztően nagy volt a különbség az odaút és a visszaút során. Nem is tudjátok elképzelni, amíg ennyire szélsőséges helyzetben nem tudjátok kipróbálni a jó gumi és a teljesen elkopott között a különbséget. Komolyan mondom, nem csodálkozom, hogy az autóversenyeken időt szánnak a gumicserére: simán megéri, mert utána ezerszer jobb lesz.